جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

تلفن تماس

051-38414858

آناتومی بینی

آناتومی بینی | آشنایی با ساختار ساختمان بینی

آناتومی بینی از جمله مواردی است که بسیاری از متقاضیان جراحی زیبایی بینی، علاقه‌مند هستند بدانند که بينى از چه اجزا و ساختمان‌هایی تشکیل یافته است تا با آگاهی بیشتری تصمیم به انجام عمل بینی بگیرند.

بینی ارگان بویایی و جزئی از سیستم تنفسی بیرونی بدن است که با توجه به قرار‌گیری در مرکز صورت، راه ارتباطی با جهان پیرامون ماست و اهمیت بسیار زیادی در زیبایی ظاهری فرد دارد. وظیفه بینی تصفیه (پاک‌سازی)، گرم و مرطوب نگه‌داشتن هوایی است که تنفس می‌شود و از طرفی مسئول حس بویایی انسان نیز می‌باشد.

با این توضیحات، اگر می‌خواهید با آناتومی بینی به شکل کلی‌تر آشنا شوید، جهت اطلاعات بیشتر تا انتهای این مقاله کاربردی و مفید همراه ما باشید…

فیلم آناتومی بینی

 

عملکرد بینی چگونه است؟

بینی بخشی از سیستم تنفسی انسان است و این اجازه را می‌دهد تا هوا وارد بدن شما شود، سپس آلودگی‌ها را فیلتر کرده و هوای تنفس شده را گرم و مرطوب می‌کند.

بینی به شما حس بویایی می‌دهد و به شکل‌گیری ظاهر صورت شما کمک بسیاری می‌کند. بسیاری از علائم رایج بر روی بینی شما تأثیر می‌گذارد، مانند گرفتگی بینی و خونریزی بینی. سایر علائم ممکن است نیاز به درمان داشته باشند تا بینی شما به خوبی عمل کند.

بینی در چندین عملکرد مهم بدن نقش دارد :

  • اجازه می‌دهد هوا وارد ریه‌های شما شود.
  • به ظاهر شما و صدای شما هنگام صحبت کردن کمک می‌کند.
  • هوا را فیلتر و تمیز می‌کند تا ذرات و آلرژن‌ها را از بین ببرد.
  • حس بویایی را فراهم می‌کند.
  • هوا را گرم و مرطوب می‌کند تا بتواند به راحتی وارد سیستم تنفسی شما شود.

 

آناتومی بینی و قسمت های مختلف آن

ساختار و ساختمان بینی به صورت طبیعی به دو قسمت تقسیم بندی می‌شود :

قسمت بیرونی

آن قسمتی که در ظاهر دیده می‌شود و از پوست و نسج نرم شامل عضله و بافت زیرجلدی تشکیل شده است که بر روی اسکلت غضروفی استخوانی بینی قرار گرفته است. یک سوم بالای بینی استخوانی و دو سوم پایین آن غضروفی است.

قسمت داخلی

از مخاط بینی پوشیده است که همان بافت صورتی مشابه داخل دهان است که در نگاه به داخل بینی دیده می‌شود. در قسمت‌های پایین عملکرد تنفسی و در قسمت های فوقانی در سقف بینی عملکرد بویایی دارد.

در شکل زیر نمای داخلی بینی نشان داده شده است که سپتوم (nasal septum) در سمت چپ، شاخک تحتانی (inferior turinate) در سمت راست و کف بینی (nasal floor) در پایین نشان شده است.

نمای داخلی بینی

باهم هر یک از قسمت‌های سه گانه آناتومی بینی را بیشتر مرور می‌کنیم :

۱) یک سوم فوقانی

قسمت استخوانی بینی از طرفین به دیگر استخوان‌های صورت و از بالا به استخوان پیشانی متصل است. در زیر این استخوان‌ها به غضروف‌های جانبی فوقانی می‌چسبد و در حقیقت با آنها همپوشانی دارند.

در شکل زیر قسمت استخوانی با رنگ قرمز نشان داده شده است و بلافاصله چسبیده به آن غضروف های جانبی فوقانی قرار دارند.

۲) یک سوم میانی

این قسمت آناتومی بینی از دو غضروف نسبتا پهن به نام غضروف‌های جانبی فوقانی تشکیل شده است. این غضروف‌ها در بالا با استخوان‌های بینی و در پائین با غضروف‌های جانبی تحتانی همپوشانی دارند. درخط وسط این غضروف‌ها به غضروف سپتوم بینی می‌چسبند.

در شکل زیر غضروف‌های جانبی فوقانی با رنگ قرمز نشان داده شده است و بلافاصله در زیر آنها غضروف‌های جانبی تحتانی قرار دارند.

۳) یک سوم تحتانی

این قسمت از دو غضروف به نام غضروف‌های جانبی تحتانی تشکیل شده است. این غضروف‌ها را آلار به معنای شبیه بال می‌نامند چرا که شبیه بال‌های یک پرنده در حال پرواز هستند. این غضروف‌ها می‌توانند در اندازه، شکل، زاویه و نحوه قرارگیری در افراد مختلف فرق داشته باشند و مسئول تغییرات متنوع در شکل نوک بینی در افراد هستند.

در شکل زیر غضروف‌های جانبی تحتانی با رنگ قرمز نشان داده شده است و بلافاصله در بالای آنها غضروف‌های جانبی فوقانی قرار دارند.

در ادامه سایر قسمت‌های مهم در آناتومی بینی را به طور خلاصه مرور می‌کنیم :

سپتوم یا تیغه میانی بینی

دیواره ای غضروفی استخوانی است که دو سوراخ بینی را از هم جدا می‌کند و از طرفی همانند پایه در استحکام و تناسب بینی کمک شایانی می‌کند. در شکل زیر سپتوم بینی با رنگ قرمز نشان داده شده است و بلافاصله در طرفین آن غضروف های جانبی فوقانی قرار دارند.

شاخک های بینی

در هر سمت از سوراخ‌های بینی سه گرده از شاخک‌ها وجود دارند که به فضای داخل بینی برجسته می‌شوند و وظایف تنفسی دارند. در بسیاری از موارد انحراف بینی یا آلرژی‌ها برجسته‌تر شده و موجب افزایش شدت انسداد بینی می‌شوند.

 

بررسی اجزای بینی از لحاظ ظاهری

از لحاظ ظاهری، بینی به ۳ قسمت تقسیم می‌شود که شامل :

  1. فاصله میان پیشانی و بینی (بین دو چشم)
  2. پشت بینی
  3. نوک بینی

می باشد که هر کدام مشخصات مختلفی از نظر ضخامت و میزان وجود غدد چربی در پوست را دارا هستند.

 

چه شرایط و اختلالاتی می‌تواند بر روی بینی شما تأثیرگذار باشد؟

بعضی از موارد هستند که می‌توانند بر روی بینی تاثیر گذاشته و عملکرد آن را با اختلال مواجه کنند. در ذیل به چند مورد اشاره خواهیم کرد :

آلرژی

آلرژی بهاری یا حساسیت فصلی می‌تواند باعث تحریک، عطسه، آبریزش بینی یا گرفتگی بینی شود.

انحراف تیغه بینی

سپتوم یا انحراف تیغه بینی زمانی اتفاق می افتد که تیغه از مرکز بینی فاصله گرفته و دچار انحراف شده باشد، چه در زمان تولد و چه بر اثر آسیب و صدمه دیدن در تصادف. انحراف تیغه بینی می‌تواند باعث مشکلات تنفسی، احتقان بینی و سردرد شود.

شاخک های بزرگ شده

آلرژن‌ها و محرک‌ها می‌توانند باعث تورم شاخک‌های بینی شوند که می‌تواند جریان هوا را مسدود کرده و بر تنفس طبیعی تأثیر بگذارد.

آسیب یا ضربه

بینی شما ممکن است مانند هر قسمت دیگری از بدن دچار شکستگی یا آسیب شود.

عفونت

عفونت بینی می‌تواند بسیاری از علائم مشابه رینیت آلرژیک را ایجاد کند. به عنوان مثال می‌توان به عفونت سینوسی و سرماخوردگی اشاره کرد.

سرطان نازوفارنکس

بینی شما می‌تواند محل سرطان سر و گردن باشد.

پولیپ بینی

پولیپ بینی برجستگی‌هایی هستند که می‌توانند جریان هوا را مسدود کرده و یا از فیلتر کردن هوا توسط بینی جلوگیری کنند.

فروپاشی دریچه بینی

اغلب در اثر تصادف یا ضربه به بینی شما ایجاد می‌شود، فروپاشی دریچه بینی شایع‌ترین علت انسداد بینی است.

خون دماغ (اپیستاکسی)

خونریزی بینی زمانی اتفاق می‌افتد که رگ خونی در بینی شما آسیب دیده باشد. این عارضه بسیار رایج است و بیشتر آنها جدی نیستند و نمی‌تواند برای بینی مشکل ساز باشد.

clevelandclinic.org : منبع


اگر سوال و یا نظری در مورد آناتومی بینی دارید، در بخش دیدگاه ها با ما در میان بگذارید.